23 Ağustos 2014 Cumartesi

İŞÇİ ÖĞRENCİ GENÇLİK




Bugün, AKP hükümeti ile hayatımıza giren Liberalleşme politikalarıyla önü açılan taşeronlaşma sisteminin de etkisi ile , işçi sınıfının  bir bileşeni daha  var.Bu yıllardır var olan ama günümüzde sayısal olarak artış gösteren yeni bileşen,kendi içinde part time olarak çalılan Kadın – Erkek – Çocuk ve etniksel kimlikler gibi  farklılıkları barındırıyor .
Örneğin iş ilanlarında sıkça karşılaştığımız ‘’bayan personel’’ arayışının altındaki ayrıntı , Beden gücüne dayanan , vasıfsız işçi dediğimiz iş alanlarında özellikle Erkeklerin tercih edilmesi , 4+4+4 eğitim sisteminin önünün açılması ile okullardan alınan öğrencilerin çocuk işçi konumunda çalıştırılması yada bir Kürt gencinin  çalıştığı  Türkiye coğrafyasında hem ucuz işçi gücü olarak görülmesi hemde ulusal kimliğinden kaynaklı ezilmesi yeni bileşenin  mevsimlik işçilere benzemekle beraber kendi içinde taşıdığı  farklı ayrıntılar arasında gösterilebilir.
İşçi sınıfının  sayısal olarak artış gösteren ve burjuvazinin iştahını kabartan  bileşeni, çoğumuzun parçası olduğu öğrenci işçiler.
Komunist parti manifestosunda yer alan “burjuvazi şimdiye kadar onurlandırılmış ve hürmetle karşılanmış tüm etkinlikleri çevreleyen hâleyi çekip aldı. Doktoru, hukukçuyu, rahibi, şairi, bilimadamını ücretli işçiye dönüştürdü” ifadesinin sonunda anılan örneklere üniversite öğrencilerini de katmak hiç de abes olmayacaktır bugün.
Öğrenci işçiler, özellikle üniversite gençliği içerisinde giderek yaygınlaşmakta.
 Günümüzde gittikçe sayısal artış gösteren   öğrenciler , YÖK yasalarınca da okulda Part Time çalışma sistemi ile , öğrenim hayatının aslında aynı zamanda ucuz işgücü olarak istihdam edilme dönemi olduğunu görüyor .
Bu durum da üniversitelerin biz öğrenciler için  esnek emek üreten bir fabrika haline getirilmiş  olduğunu gösteriyor .
Okul zamanı, part-time işlerle para kazanmaya çalışan öğrencilere özellikle okulların kapanmasıyla birlikte tam zamanlı  sömürü sürecine dahil olan çok daha büyük bir kitle eşlik ediyor.
Bu yoğunluklu kitle içerisinde inşaat sektörünü tercih eden öğrenciler arasında durum biraz  daha vahim.
Şöyleki kısa bir araştırma yapacak olursak inşaatlarda çalışarak okul harçlığını çıkartmak isteyen ve iş cinayetlerine kurban giden öğrenci gençliğin sayısı azımsanamayacak durumda .
Taşeron firmalardaki güvenlik önlemlerinin azlığıda buna etken durumlar arasında  gösterilebilir . Çok uzakta aramamıza gerek yok çimentonun ve tuğlanın olduğu her yerde yolsuzluk , güvencesizlik  vardır ve İnşaat sektöründe sorunun cevabı basit ‘’ burda düşersen ölürsün . ’’
İnşaat sektöründen çıkıp sadece kayıtlı çalışan sayısını içeren araştırmalara baktığımızda ise  part-time çalışmada, 2003’te 216 bin lise ve üniversite öğrencisi varken, bugün bu sayının 500 bini aşmış durumda olduğunu görüyoruz.
Ve en çok medya, çağrı merkezi, perakende, mağazacılık ve sağlık sektörleri yarı zamanlı üniversite öğrencisi arıyor. Bunların arasında da en fazla tercih edilen iş kolları çağrı merkez müşteri temsilcisi, kasa görevlisi, satış danışmanı, fast food elemanları, garson, grafiker, veri giriş operatörü, tanıtım elemanı, stand fuar hostesi ve satış sonrası destek elemanı.
Birkaç örnek vermek mümkün: Çağrı merkezi (call center) sektöründe yaklaşık 40 bin kişi istihdam edilmekte ve bunların dörtte birine yakını, çoğu öğrenci olan yarı zamanlı çalışanlardan oluşuyor.  Genç emek piyasasına hâkim olan vasıfsız, geçici, güvencesiz  işlere adını veren (McJobs – Mcİş) McDonald’s restoranlarında çalışan 4.000′e yakın kişinin yaklaşık yüzde otuzunu öğrenciler oluşturuyor. Bu sayının da aşağı yukarı yüzde onu üniversite öğrencilerinden oluşuyor. İstanbul’daki restoranların sayısının fazla olması nedeniyle en çok yarı zamanlı öğrenci bu şehirde çalışıyor. Defacto mağazalarında bugüne kadar toplam 4.020 öğrenci yarı zamanlı çalışmış. Şu an ise yaklaşık 1.412 öğrenci çalışan var. Anadolu şehirlerindeki mağazalarda yarı zamanlı çalışan öğrencilerin daha çok olduğu Defacto’da öğrenciler ders programlarını ayarlamaları durumunda reyon, depo ve kasa yöneticiliği de yapabiliyor ve öğrencilere saat ücreti olarak ödeme yapılıyor. CarrefourSA’da ise üniversitelerin yoğun olduğu İstanbul, Eskişehir, Bursa, Ankara, Adana, Mersin, İzmir, Denizli, Tekirdağ gibi illerde çok sayıda yarı zamanlı çalışan üniversite öğrencisi mevcut. Burger King restoranlarında istihdam edilen 2 bin 600 kişiden iki bini yarı zamanlı olarak çalışıyor. Bunların önemli bir kısmı öğrenci ve müşterinin yoğun olduğu öğle, akşam saatleri, haftasonu, evlere servis hizmetinde ve call center’da tercih ediliyorlar. En çok lise mezunu ve üniversite öğrencisi olanlar tercih ediliyor. Kongre ve fuar hostesliği (stand hostesliği) de öğrencilerin yoğun olarak istihdam edildiği ve hızla büyüyen bir sektör. Öyle ki organizasyonlara eleman sağlamak amacıyla son zamanlarda çok sayıda ajans kurulmuş.
Bunca verileri değerlendirip içinde bulunduğumuz duruma göz atacak olursak  bilimden , araştırmadan soyutlanmaya   gidilmiş ve  önüne  yeniyi koyma hedefinden  uzaklaştırılmaya çalışılmış bizler bu artış gösteren yeni bileşene yönelik sağlam bir perspektif oluşturmalı ve içinde olduğumuz  alanda öğrenci gençliğin öfkesini kanalize edecek ,  burdan yol açacak militan gençliği doğurmalı ve çalışan öğrencilerin örgütlenmesinde ,  talepleri etrafında birleşmesinde rol oynuyacak asıl aracın , öğrencilerin örgütlenmesi için yaratılmış sendikalar  olmadığını gösterip burdan yola çıkarak öfkemizi örgütliyecek ve kanalize edecek aracın gençliğin devrimci militan örgütlenmesi olan Komunist örgütlenmenin olduğunu göstermeliyiz .